Pappa Sverker kanske inte ska läsa detta...

Är det någonting som är oväntat, galet och helt och hållet vårdslöst så är det trafiken i Nairobi. För det första kör de ju på fel sida av vägen och fel sida av bilen. En kvarleva sedan detta var en brittisk koloni. Trafiklagar existerar inte, vi har faktiskt sett några hastighetsskyltar och trafikljus finns men de är mer en rekommendation än en regel och används inte direkt. Så att köra mot rött är inget konstigt alls. Rondeller är totalt ickefungerande så ingen what so ever lämnar företräde för någon och det här med placeringar i trafiken lär man sig helt enkelt inte när man tar sitt körkort. På grund av allas totala missbehavior orsakas det totalstopp i trafiken allt som oftast. Detta löser dem, speciellt Mwatato bussarna, med att köra på trottoarer eller in på andra vägbanan för att ge en omkörning ett försök och sen tränga sig i en ”lucka”. Detta gör att det istället blir stopp åt andra hållet också då dem är envisa som fan med att inte släppa in i dem så kallade ”luckorna”. Väggarna är på många ställen sjukt dåliga, om där finns asfalt är den troligen sprucken och full av stora hål som du får sick-sacka mellan. Finns det ingen asfalt så är det bara hålla i sig för livet och försöka att inte slå huvudet i taket när bilen bokstavligen studsar fram. För att reglera farten något sånär har de på vissa ställen placerat ut fartgupp. Problemet med dessa är att de som byggde dem troligen hade lite problem med tumstockarna för de är för höga och korta för att en normalbyggd bil skall kunna passera utan att skrapa i. De fyller heller inte så stor funktion eftersom att de kenyanska bilförarna gasar allt vad de kan efter guppen och tvärnitar före. Deras sätt att bedöma avstånd vid omkörning skiljer sig också kraftigt från vad vi lär oss i Sverige. Här är varje omkörning ett ”chicken-race” där man gasar allt vad man kan, i rak rikting mot en annan bil som också gasar allt vad han kan, tills den ena fegar ut och väjer.

Nog för att vi inte är Skånetrafikens största fan, men det är nog dags att sluta klaga.  Idag hoppade vi på en Mwatato som var på väg mot Buru Buru, dit vi skulle. Det var bara det att halvvägs dit ångrade sig chauffören. Av någon okänd anledning ville han inte längre köra till Buru Buru. Så det var bara för alla passagerarna att hoppa av, promenera 500 meter till ett busstopp och ta en annan Mwatato.

En annan gång när vi hade varit och ätit med några vänner åkte vi taxi. Utöver chauffören var vi 6 passagerare (4 bak och 2 fram) i en vanlig personbil. Kändes lite halvt olagligt, så vi frågade chauffören ”vad händer om polisen stoppar oss nu?”. ”Här finns inga poliser” fick vi till svar. Vet inte om man ska vara lättad eller skräckslagen.


Kommentarer
Postat av: Sverker

Men gud nu blir jag riktigt orolig. Har de inte yrkesförarlegitimation? Har de inte ADR-utbildning eller obligatoriskt riskutbildning? Skicka ett utskott till oss i Sverige så kan vi lära dem hur riktiga risker hanteras :-)PS

Nu har även mor och jag bidragit lite till barnhemsbarnens väl och ve. Hoppas det kommmer väl till pass.

DS

2011-02-23 @ 21:36:14
URL: http://www.klintenberg.net
Postat av: Lena

Läskigare läsning än i en bok av Stephen King...

2011-02-23 @ 22:05:01
Postat av: Igge

Ni hade nog sluppit ta körkort där

2011-02-24 @ 04:04:21
Postat av: Kamilla

Tror nog om man bara kan få igång sitt fordon får man köra oavsett man bör eller inte :)

Förstår att det är lite av en skräck blandad förtjusning att överhuvudtaget resa med buss/bil.

Va rädda om er <3

2011-02-25 @ 08:15:47
Postat av: Kamilla

Har inte varit här inne på ett tag men skrollade ner o såg er insamling. Har nu bidragit med en slant :)

Kram

2011-02-25 @ 08:24:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0