blink, blink

Att vara vit i Kenya är ibland som att vara en apa i en bur. Många människor stirrar väldigt mycket. I och med att just det här med hudfärg är så oerhört känsligt i Sverige där mörka människor är minoritet leker vi lite med tanken på hur det hade sett ut och fått för följder om rollerna var motsatta.
Till exempel är det oerhört vanligt att man hör folk som skriker ordet "msungu" efter en. Detta är ett glåpord för "vit människa". Tänk om det var tvärtom och vi ropade "svarting" eller något liknande efter varje mörk människa som går förbi (vilket säker händer en hel del, men det är ju inte socialt accepterat).
Ett annat exempel är att man kan få betala högre pris på bussarna och på marknader. Tänk om det var tvärtom och chauffören för Skånetrafiken säger "15 kr för dig, 15 kr för dig, 15 kr för dig. Hoppsan, 20 kr för dig, tack.", när en svart människa hoppar på (den busschauffören hade blivit stämd för diskriminering och fått betala skadestånd).
Denna helgen har varit riktigt lugn, men så är det ju för det mesta här i Kenya. I lördags tog vi matatun ner i stan och gick till en marknad där de sålde massor av vackra afrikanska saker. Vi blev sjukt lurade på priset men också sjukt nöjda med våra inköp, så vi klagar inte. Tintin fick tag i två sjukt fina korgväskor, två par örhängen och en liten skulptur av massajfolk. Jag köpte en passficka och ett superhärligt tyg med vackert mönster.
Idag har vi varit på barnhemmet igen, och Tintin lärde Mburu att flirta. Såhär duktig var han:
(okej funka inte att lägga upp bilder, provar imorgon)
Puss och kram och god natt

Kommentarer
Postat av: Igge

Vad heter 'sjukt' pa swahili?

2011-02-08 @ 21:44:19
Postat av: Ellen Klintenberg

Har ni köpt tyg till Jonathan? Haha!

2011-02-09 @ 00:22:01
URL: http://klintenberg.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kommer det inga bilder?

2011-02-09 @ 07:49:13
Postat av: Sverker

Ja det är alltså jag som undrar efter bilderna :-)

2011-02-09 @ 07:50:04
Postat av: Krysslösare sten

Trevligt att följa er blogg(?).

Faderen är nog lika stolt som Dottern.

Ha de bra i värmen.

Foprtsätter att lösa krysset här hemma.

2011-02-09 @ 19:47:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0