Själavård eller hjärntvätt?

Idag har varit en hektisk dag på barnhemmet. En tjej från Frankrike har precis anlänt till barnhemmet för att volontär arbeta, precis som oss. Hon är väldigt gullig, trevlig och ambitiös. Och Agnes får praktisera lite av sin tres mal Francais. Dessutom var det massor av barn på besök, riset kokade över på lunchen, Ibrahs byxor sprack (hela grenen) och geten smet. Geten hann under sin korta frihet springa ett varv runt kvarteret (med ett dussin barn jagandes efter sig), stånga Ruben i magen så att han trillade rakt på Alexia som trillade och slog sitt huvud i stentrappan och fick näsblod. Riktigt kaos. Dessutom hade vi med oss ett gäng hopp-rep till barnen idag, vilket ledde till att större delen av den så kallade köksinredningen revs ner.
Trots allt detta hade vi lite tid över för att sitta och titta igenom några av de skolböcker som de bygger sin undervisning på i skolan där många av barnhemmets barn studerar och där vi hjälper till med undervisning i engelska. Såhär stod det i Naturkunskapsboken;
"Detta är träd och plantor, det är Gud som har skapat dem. Träd och plantor behöver vatten för att överleva, därför skapade Gud regn. Nu skall vi tacka Gud för att han skapade plantorna. Sedan skall vi tacka Gud för att han gör så att det regnar så att plantorna kan överleva."
Såhär stod det i Socialstudies boken;
"Detta är en kvinna som ber till Gud. Be till Gud gör vi för att våra önskningar skall besvaras. Gud är snäll. Gud skapade oss. Gud älskar oss. Därför måste vi vara trogna Gud. Därför är det bra att be."
"Gud har gett dig din utbildning. Gud har fört din lärare till dig. Du skall därför göra som din lärare säger."
Lite annorlunda än vad vi fick lära oss i skolan. Barnen börjar studera detta vid fem års ålder.
Något annat vi också har lite svårt att anpassa oss till i den Kenyanska undervisningen är hur linjalen ofta används som annat än mätstock.
Nu skall vi äta tillsammans med Ngash och Mercy. Ngash lagar mat och vi är hungriga!
I morgon skall vi tillbaka till barnhemmet igen :)

Kommentarer
Postat av: Tove

Jag säger bara Herregud!

2011-01-19 @ 21:03:16
Postat av: Igge

mmm... prisa Gud, eller inte

2011-01-19 @ 22:54:23
Postat av: Ellen Klintenberg

Detta är verkligen min nya favoritblogg! Kaoset låter helt underbart! Undervisningen verkar vara mindre underbar.

2011-01-20 @ 00:15:26
URL: http://klintenberg.blogg.se/
Postat av: Ellen Klintenberg

ps Jag tycker att religion är toppen. Tycker dock inte att man ska basera undervisningen på den. Tänk på att vi svenskar är typ olyckligast i världen och ett av världens mest sekulariserade länder. KAN ha ett samband. KAN ha ;)prisa Gud, lite grann.

2011-01-20 @ 00:18:39
URL: http://klintenberg.blogg.se/
Postat av: Frida Sörensen

Vilken uuunderbar bild på dig Tintin :)

2011-01-20 @ 11:41:05
Postat av: Sverker

Alltså, står det inte så i svenska läroböcker? Det gjorde det på min tid :-)

2011-01-21 @ 07:51:19
Postat av: Helene

Vilka fina bilder ni har tagit. Jätte intressant att läsa

2011-01-21 @ 08:16:40
Postat av: Patrik

Gud är stor, hos vissa är han större! Fina bilder det blir. Bilderna på barnen är fantastiska. Ni blir inte så pjåkiga ni heller tjejer.

2011-01-24 @ 18:37:16
Postat av: Börge Petersson

Afrika är väll underbart med alla dofter och saker och ting, och att bli upplyst av det man tar för givet i vår värld...

2011-02-11 @ 22:17:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0