Giraffparken

I utkanten av Nairobi, i Nairobi National Park, finns det en Giraffpark där åtta giraffer bor och underhåller besökare. Dit åkte vi igår och det var riktig skoj! Mata och kela med giraffer gör man ju inte varje dag direkt. Vi fick träffa Daisy, som är den äldsta giraffen i parken med sina 19 år, och Lauren som är den största giraffen i parken och många fler. Den yngsta giraffen var bara 1.5 år gammal och jättesöt!

Här är lite saker som ni kanske inte visste om giraffer:

- De kan bli upp till 28 år gamla i fångenskap men bara 20 i det vilda.

- Det finns tre olika sorters giraffer i Kenya; Rothschildgiraff (den de har i giraffparken), Nätgiraff (nordöstra Kenya) och Massaigiraff (södra Kenya).

- Giraffer har väldigt stora hjärtan för att kunna pumpa upp blod hela vägen genom den långa halsen till hjärnan.

- Giraffer kan inte hålla huvudet nedsänkt för länge, då blir trycket i hjärnan för stort och de dör.

- Giraffer är vanligtvis gravida i 15 månader men de kan dra ut på graviditeten och istället föda efter upp till 18 månader om inte omständigheterna är bra när det är dags.

- På grund av att giraffen inte kan hålla huvudet nedsänkt är det nästan omöjligt att transportera en giraff när den är äldre än 2-3 år. Senast de försökte på giraffparken var efter att en av girafferna hade rymt och de var tvungna att köra tillbaka den. Det slutade med att giraffen, Daisy 1, dog av för högt tryck i hjärnan.

- En giraffhane kan väga upp mot 2 ton och kan bli upp till 5,5 meter höga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0